Itt jársz: > >

Tudományos kísérlet - SSAL 2018/2

Amikor valaki meglátja egy-egy nagyobb keresztszemes munkámat, a legelső kérdések egyike az lesz, hogy mégis mennyi idő egy ilyen darab elkészítése? Mit tudom én? Sose mértem. De a sok kérdés arra inspirált, hogy valamiképp csak meg kéne tudni, hogy mennyi idő egy-egy nagyobb kézimunka elkészítése. Tarts velem!

Sok a közhely a kézimunkázással kapcsolatban, ezek közül most kettőt emelnék ki: aki ilyesmit csinál, az bizonyára nagyon türelmes és még ráadásul nagyon sok ideje is van. Az elsőt ugorjuk is át elegánsan azzal, hogyha valaki örömmel csinál valamit, akkor nem is kell türelmesnek lennie, nem? A második közhely, miszerint sok idő kell rá, arra nem is tudom a pontos választ, mert sosem mértem. És hát ma már annyira könnyű ezer másra elszórni az időt, főleg az online térben. 

Mivel már ezerszer kérdezték tőlem, hogy mennyi idő egy keresztszemest elkészíteni, gondoltam, megmérem, tudományos keretek között. 

Vegyük is fel gyorsan az adatokat:

A kísérlet tárgya a Lanarte Secret Stitch Along 2018/2-es projektje. A Secret Stitch Along lényege, hogy amikor elkezdjük a hímzést, akkor nem tudjuk, hogy mi lesz a kész minta, az egyes mintarészleteket pedig hetente kapjuk meg. Mielőtt megérkezett volna a készlet, azt lehetett tudni, hogy a kész kép mérete 30 cm x 50 cm lesz, a tervezője Marjolein Bastin, a témája pedig tél / karácsony.

Megérkezett a készlet, nagy örömmel és izgalommal bontottam ki: 

Mi is van a készletben?

  • hímzővászon,
  • tű,
  • DMC osztott hímzők 27 színben.

Ezek a zöldek és pirosak! Alig vártam, hogy elkezdhessem. Mivel tudományos kísérletet folytatok, szükségem volt egy megbízható időmérő alkalmazásra, ami a telefonomon van és elindítani és leállítani csak egy mozdulat, a végén pedig valamiféle statisztika kinyerhető belőle. A Play áruházban nézelődtem, majd letöltöttem egy szimpatikus alkalmazást, és máris nekiláttam a hímzésnek.

Valahányszor foglalkozom a hímzéssel, elindítom az időmérést, ha felállok mellőle, akkor leállítom. Gyorsan meg lehet szokni. 

A minta első részlete két jól elhatárolható részre osztható, zöldre és pirosra. A hímzés középen indul. A zöld rész van közelebb a közepéhez, ezért azzal kezdtem. Eleinte rámát is használtam a hímzéshez, de később kényelmesebbnek bizonyult a hímzővászonra való hímzés ráma nélkül. A piros részt nagyon jó volt hímezni, alig bírtam abba hagyni, izgalmas volt a színek váltogatása, figyelni a kibontakozó bogyós mintát.

Az első rész végén az időmérés eredményét összesítettem: 20 óra 19 perc volt ennek a mintarésznek az elkészítése. Ez az adat azonban egyetlen más hímző szempontjából sem releváns, de nekem fontos információ lett, mert úgy kalkulálom, hogy napi 1,5 - 2 óra hímzéssel nagyjából tudom tartani a csoporttal a tempót. Most kb. fél hetes lemaradásban vagyok, mert későn kezdtem bele a többiekhez képest, de remélem, hogy pár plusz hímzős idő betoldásával 2-3 hét alatt beérem a csoporttársakat. Bár ez nem verseny, de hihetetlenül jó érzés a kihívás hétről hétre való teljesítése.

Most itt tartok, egy héttel a hímzés megkezdése után:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Keresztszemes
blog comments powered by Disqus

Keresés