Osztott hímzők

Itt jársz: > >

Az osztott hímző – amelyre mulinéként is szoktak hivatkozni – szinte minden hímzés- illetve öltéstípushoz használható, legyen szó keresztszemezésről, tűfestésről vagy akár gobelinek kivarrásáról.

Az osztott hímző egy-egy szála 6 további szálra bontható, így kiválaszthatjuk az anyagnak leginkább megfelelő szálvastagságot.

A legtöbb kézimunka készletbe osztott hímzőt csomagolnak. A mintaíven pedig pontos utasításokat találunk arra vonatkozóan, hány szálat kell használnunk a hímzés elkészítéshez. Leggyakoribb jelölés: 2/6 ez azt jelenti, hogy a 6 szálból kettőt kell használnunk a hímzésünkhöz.

Hogyan használjuk?

Ha a mintánk 2 szálas hímzést ír elő, akkor először vágjuk le a motringból a megfelelő hosszúságot (ekkor még mind a hat szál egyben van).

Figyeljünk rá, hogy 40-45 centinél ne legyen hosszabb a hímzésre használt pamut, mert a túl hosszú szál kibolyhosodáshoz és / vagy csomósodáshoz vezet (másrészt meg ugrálhatunk ki és be az ablakon hímzés közben. :) ).

Válasszunk ki két szálat a hímzéshez, és óvatosan húzzuk ki a kötegből. Látni fogjuk, hogy melyik az a két szál, ami csomósodás nélkül kijön a többi közül.
Fűzzük be a tűbe, és máris kezdhetjük a hímzést.

Keresés