Hogyan hímezzünk óriás keresztszemeseket? - I.

Kihímeztél már néhány kisebb - nagyobb keresztszemes készletet és birizgálja a fantáziádat egy óriás keresztszemes elkészítése? Az óriás alatt valóban óriást értek, amely széltében és hosszában is nagyobb egy méternél. Lehet, hogy talán már motoszkál is a fejedben egy ilyen kép, amit jó lenne kihímezni? De nem tudod hogyan kezdj hozzá? Összeszedtem pár tippet és trükköt, hogyan kell egy ilyen munkába belefogni, és ami talán lényegesebb, végig is vinni. Gondoltam, hogy egy összefoglaló posztsorozat hasznos lesz többeknek is.

Engedd meg, hogy saját munkámon keresztül mutassam be neked egy ilyen óriás hímzés előkészületeit, nem célom, hogy fényezzem magam, vagy ilyesmi, hiszen világszerte sokezer hímzős kispajtásunk foglalkozik óriás hímzésekkel, szóval semmi rendkívüli nincs benne.

Az óriás hímzéssel öt bejegyzésben tervezek foglalkozni. Az első részben a minták lelőhelyével és a mintáról való tudnivalókkal; a második részben az anyag választással és a konkrét előkészületekkel, a harmadik részben a különféle hímzés technikákkal, a negyedik részben a minta nyomon követésével végül az ötödik részben a motivációval fogok bővebben foglalkozni.

Hol vegyünk óriás keresztszemes mintát?

A neten számos weboldal foglalkozik óriás keresztszemes minták készítésével, amelyeket megvehetsz akár pdf formátumban, akár kinyomtatott formában alapanyagok nélkül vagy akár teljes készletben is. Négy oldal képeit nézegettem esténként, mielőtt rátaláltam a szívem csücskére, amin aztán még vagy fél évig gondolkodtam, hogy valóban ezt szeretném-e. Hiszen évekig fogom hímezni, sokba kerül az alapanyag, borzasztó lenne, ha kiszeretnék belőle menet közben. 

A Goldenkite, az Artecy, a Heaven and Earth és a GeckoRouge oldalait nézegettem mintát keresvén. Vigyázz, mielőtt kattintasz, időrabló lesz a képek nézegetése, mindamellett tényleg gyönyörű mintákat lehet találni. A módszerem az volt, hogy ahol csak lehetett regisztráltam, és a kedvencekbe raktam a mintákat, amelyek megragadták a figyelmemet. Aztán már csak a kedvenceket nézegettem, végül meglett a kiválasztott és csak egy jó akcióra vagy leárazásra vártam. És eljött a nagy nap, amikor valóban óriási kedvezménnyel tudtam megvenni a Goldenkite-tól a Nova Totius Terrarum Orbis Geographica mintáját. 

A fotó a Goldenkite tulajdona, engedélyükkel került ki az oldalra

A pdf formát választottam, mert jelentősen olcsóbb, mint a nyomtatott vagy a komplett készlet változat, illetve szeretem magam összeszedegetni az alapanyagokat. A mintát még így is kétféle verzióban lehet megvásárolni. Az első verzióban 200 színből állították össze a képet, a 200-ból 141 kevert szín, ami azt jelenti, hogy két szállal való hímzésnél két külön színt kell a tűbe fűzni, a második verzióban “csak” 142 színt használtak a tervezéshez, és ezek egyike sem kevert. A második verziót választottam, mert ez az első ilyen nagy munkám, és a kevert színekkel való bíbelődést nem éreztem hozzám közelállónak.

Milyen a mintaív?

A bankkártyás fizetés után fél órával megérkezett a névre szóló mintaívem minden tudnivalóval. Izgatottan ki is nyitottam a kapott fájlt, ami nem kevesebb, mint 217 oldal. Ebből 200 oldal a minta, a fennmaradó 17 oldal informál az anyagokról, a hímzés menetéről, a hímzés során használandó fonalakról.

Az első táblázat az anyagokkal foglalkozik. Aidától hímzővászonig mindenféle öltésosztatot választhatunk a hímzés elkészítéséhez. A táblázat felsorolja, hogy mekkora anyagra van szükséged az egyes öltésosztatok során. Pl., ha 16 ct-s Aidát választunk, akkor a táblázat szerint a minta 154 cm x 108 cm lesz, a keretezéshez szükségünk van ráhagyásra, így összesen 170 cm x 124 cm-nyi anyagot javasol. Ha a 32 ct-s hímzővásznat választunk, akkor a mintánk 77 cm x 54 cm lesz, és a ráhagyással együtt 93 cm x 70 cm anyagot kell vásárolnunk.

A második táblázat mutatja meg a jeleket párosítva a DMC számokkal. Már ebben is látszik, hogy figyelmesen kell majd hímezni: sok a hasonló jel.

A harmadik táblázatban találjuk meg, hogy melyik DMC fonalból hány cm-re lesz szükségünk a hímzés során. Ahogy azt már bizonyára tapasztaltad a kelmék eltérő öltésosztata más és más méretet eredményez, tehát a fonalmennyiség is változó. Ugyanabból a fonalból a 14 ct-s Aidához 300 cm kell, a 18 ct-s-hez viszont elég 257,1 cm is. 

No, hát a fentiekből is látszik, hogy van egy pár átgondolásra érdemes kérdés. Egy ilyen hímzésnek nem esik neki az ember, mint bolond borjú az anyjának. Az előkészület minden pillanatát élveztem, a következő részben elmesélem, pontosan mit és hogyan csináltam.


A bejegyzésben használt első fotó a Goldenkite tulajdona, az oldalon való felhasználáshoz a Goldenkite engedélyt adott. Köszönjük.

 

Tovább a második részhez >>>

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Keresztszemes
blog comments powered by Disqus