Menü

Keresztszemes alapanyag

Keresztszemes hímzést készíteni sokféle sokféle anyagra lehet. A kelméket két nagy csoportra oszthatjuk: egyenletes szövésűek és vászonszövésűek. Az egyenletes szövésű kelméket olyan munkákhoz válasszuk, ahol fontos az öltések közötti távolság, illetve az öltések egyforma mérete. Egyenletes szövésű anyagoknak azokat nevezzük, melynek inchenként és centiméterenként is ugyanannyi nyála van vízszintesen és függőlegesen. Szálszámolásos módszerrel könnyen megvalósíthatjuk az egységes öltéseket. 

 

Mit jelent a HPI és a ct?

Máris itt az első rövidítés, amivel érdemes megismerkedni: HPI (Hole Per Inch), ez a szám azt mutatja meg, hogy egy inchen belül, ami 2,54 cm-nek felel meg, hány lyuk található, vagyis, hogy mennyi öltés lesz az anyag 1 inchnyi anyagán. Minél nagyobb ez a szám, annál sűrűbb az anyag szövése, azaz annál több öltés kerül azonos távolságra. A leggyakoribb és a kezdőknek is bátran ajánlható öltésosztatú anyag az 5,4 öltés / cm, azaz 14 ct. A ct a count rövidítése. Ez a tudás két szempontból is rendkívül hasznos: a) a számra ránézve tudod, hogy milyen sűrű lesz a minta, és ki tudod számolni, hogy hány öltés lesz benne; b) ha van egy mintád, amit szeretnél kihímezni, akkor a választott anyag alapján ki tudod számolni, hogy mekkora lesz.

 

Milyen típusú hímzőanyagok vannak?

 

Aida avagy kongré

 

Az Aida vagy kongré egyenletes szövésének köszönhetően kis négyzeteket találunk a kelmén. Az öltéseket lyukról lyukra haladva végezzük. Az Aida 11, 14, 16, 18 és 22 ct-s öltésosztattal érhető el.

A leggyakrabban használt a 14 ct-s anyag, ahol 5,4 öltés esik egy centiméterre. Ezt az anyagot ajánlom kezdő keresztszemezőknek. A 18 ct-s anyag már elég sűrű szövésű, a lyukak picik, de egy jó nagyítós lámpával ezen a kelmén is könnyű dolgozni. Az Aidát többféle színben és mintával gyártják. Az elővonalazott változat rendkívül könnyűvé teszi a hímzést. Minden méterárunál feltüntetem az öltésosztatot, így könnyen megtalálod a neked való anyagot.

 

Hardanger

 

A hardanger anyag blokkszövéssel készül, 100% pamutból. 22 szál van egy inchen belül, amelyek párosával fekszenek az anyagon. Ezen a kelmén párosával haladunk a lyukakon, így tulajdonképpen egy 11 ct-s Aida öltésosztatát kapjuk meg.

 

Lenvászon

 

Ha tehetem, és lehetőségem van rá, egy-egy mintánál szívesen használom a lenvásznat, amelynek tapintása jóval lágyabb, mint a Aidáé. Összetétele 100% len, a természetes alapanyagnak köszönhetően a kelmén lehetnek kisebb göbök, szálmegvastagodások. Hímzés közben minden második lyukba öltünk. Ajánlom figyelmedbe ezt a különleges lenvásznat.

 

Hímzővászon

 

A hímzővásznak összetétele többnyire 100% pamut. Ennél a sűrű szövésű anyagnál is két lyukanként haladunk hímzés közben. 

Egy korábbi bejegyzésben már foglalkoztam azzal, hogy melyik anyaghoz milyen tűt válasszunk. A lényeg: úgy kell kiválasztani a tűt, hogy ne kényelmesen tudjon átsiklani a kelme szálai között, nem hagy nyomot az anyagon.

Végül egy összefoglaló táblázat az inch és cm közötti átváltáshoz:

 

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Keresztszemes
blog comments powered by Disqus

Keresés