Itt jársz: > Kezdőlap >

Kell-e nekünk DMC színkártya?

A DMC színkártyája hasznos és praktikus valamennyi hímzőnek, mert valós színeiben mutatja meg a DMC 500 árnyalatát. A fonalakból kicsi mintákat tekercseltek fel a lapokra, így a színek valódi árnyalatait nézheted meg a kártyán.

 

 

A DMC színkártyája akkor hasznos lesz neked, ha szeretsz magad mintát tervezni, ha szereted megvariálni a mintákat, kicserélni bennük a színeket, vagy épp nincs otthon az adott minta előírt színe, és szeretnéd egy közeli árnyalatra cserélni; ha gobelinezel és szeretnéd a fonalakat otthonodban kényelmesen összeválogatni.

A DMC színkártya típusai

Kétféle kiszerelésben készíti színkártyáit a DMC, az egyik a nyomtatott változat, a másik a szálas változat. Mi a szálas változatot tettük a polcunkra, mert ez adja a legjobb megoldást arra, hogy a fonalak igazi árnyalatait hasonlítsd össze. Online is találhatsz színkártyákat, használatukkal légy óvatos, mert minden monitoron más és más árnyalatot kapnak a színek, és bizony egy helytelen árnyalatválasztás diszharmóniát tud okozni a hímzésedben.

A DMC színkártya berendezése

A DMC színkártyán nem emelkedő számsorrendben kaptak helyet az egyes fonalak, hanem árnyalatok szerint csoportosították őket, ami nagyon hasznos, mert így könnyen összehasoníthatjuk a közeli árnyalatokat. A DMC színkártya használata minden fonalbeszerzésnél hasznos lehet, mert a boltifények miatt nehezebb az árnyalatok valódi színének meghatározása.

 

Hogyan találj meg egy színt szám szerint a színkártyában?

Azt már tudjuk, hogy a színeket árnyalatok szerint rendezték el a színkártyán. Mi van akkor, ha egy konkrét szám színét szeretnénk megnézni? Szerencsére nem kell végig böngésznünk az egész kártyát, elegendő, ha színmeghatározó táblázatban kikeresed az adott számot. A színmeghatározó táblázat felsorolja valamennyi színkódot. Például, ha a 3840-es számú fonal színére vagy kíváncsi, akkor keresd ki a 3840-es számot a táblázatban, a mellette lévő szám mutatja, hogy melyik oszlopban találod a fonal mintáját. Jelen esetben a 6. kártyán szerepel a szín. 

A különleges fonalak is helyet kaptak a kártyán

Ha szeretsz a DMC speciális fonalaival is alkotni, akkor a DMC kártya alapján bevonhatod őket a tervezésbe. Helyet kaptak rajta a DMC Mouliné 500 színe mellett a DMC Coloris árnyalatai, és a  DMC Light Effect színei is.

 

Mikor kell nekünk a DMC színkártya?

Számos eset van, amikor jól jön, ha kéznél van a DMC színkártyája, íme ezekből a példákból néhány:

  1. Ha saját keresztszemes mintát tervezel.
  2. Ha mintában megadott színt szeretnéd lecserélni egy közeli árnyalatra.
  3. Ha gobelinezel, és szeretnéd kényelmesen összeválogatni a hímzéshez szükséges fonalakat.
  4. Ha elkallódtak otthon a fonalak cimkéi és szeretnéd beazonosítani őket.
  5. Ha online vásárolsz fonalat és szeretnéd, ha szemelőtt lennének a monitor torzitásától mentes árnyalatok.
Tartalomhoz tartozó címkék: Gobelin Keresztszemes Hímzés
blog comments powered by Disqus