Itt jársz: > > >

Lanarte keresztszemes készletek

1934. december 13-án Augustinus Johannes Maria Vergnes egy leeuwardeni kereskedőcsalád fia megalapította saját cégét, Naaldkunst ("Tűművészet") néven. Az üzletvitelbe a felesége Emilie is besegített, hamar híre ment az udvarias, pontos kiszolgálásnak, így újabb és újabb üzleteket nyithattak. Az idők során három lányuk és hat fiuk született, valamennyi fiú lehetőséget kapott, hogy saját üzletében kipróbálhassa magát. 

A hatvanas években vált népszerűvé Dániában és Hollandiában a keresztszemes hímzés. A korábbi népművészeti előnyomott mintákat felváltották a leszámolható mintaívekről való hímzések, a Vergnes család nagyon jó érzékkel kapcsolódott be az új trendbe, és megalakult a Lanarte. A Lanarte név a Lana gyapjú és az Arte művészet szavak összetételéből származik. Az első próbálkozások sikerrel jártak, a kezdeti 24-36 készletből álló kollekció rohamosan bővült. 

1969-ben az öreg Vergnes elhunyt, az üzlet azonban a korábbi jól megalapozott működésnek köszönhetően rendben ment tovább. A hat Vergnes fiú vitte tovább a Lanarte ügyeit. 

Az első nagy áttörés 1975-ben következett be, amikor Kate Greenaway mintatervező készleteit piacra dobták. Kis túlzással felrobbant a piac, a női magazinok odavoltak az új stílusért, amely végül megalapozta a Lanarte arculatát. A Lanarte szárnyalt és a világ minden táján forgalomba hozták a szebbnél szebb készleteket. 

Azt mondják, hogy a Lanarte sikerének hátterében az öreg Vergnes azon szemlélete áll, hogy az üzleti érdekek mindig a családi érdekek elé kerültek. Ma a legkisebb Vergnes fiú vezeti a vállalatot, de számos leszármazott dolgozik a cégen belül.

2014-ben a 80 éves évforduló alkalmából új csomagolást kaptak a termékek. Nagy újítás még, hogy a Lanarte által korábban használt kiváló minőségű DMC hímzővászon mellett a mintákat megjelentetik DMC Aidán is, így azok is találnak kedvükre valót, akik az aprószemű hímzővásznat kevéssé kedvelik, de az Aidával jól boldogulnak.

A Lanarte készletekben DMC osztott hímzőket és kelméket találsz, amelyek a minta jellegétől függően lehetnek színesek vagy mintával megfestettek is.