Egyszínű és mintás aidák, kongrék

Az aida, vagy más nevén kongré a legnépszerűbb keresztszemes alapanyag. A 100% pamutból készült aida különösen jó választás kezdő hímzőknek is, mert az egyenletes anyagszövésnek köszönhetően könnyen készíthetőek el az egyenletes öltések. 

Az aida többféle öltésosztattal kapható, a termékek nevében, illetve leírásában ct-vel jelöljük az öltésosztatot, amely azt mutatja meg, hogy egy inchen hány öltést tudunk elkészíteni az adott anyagon. Minél nagyobb a ct-ben megadott szám, annál sűrűbb az anyag szövése, vagyis annál kisebb öltéseket tudunk rá elkészíteni. 

Az aida többféle színben és mintában kapható, így mindig ki tudod választani, hogy aktuális munkádhoz melyik adja a legszebb alapot.

A méterben kapható aidát 10 cm-es egységekben tudod megrendelni. A legkisebb rendelési mennyiség 40 cm, azaz négy darab. Ha egy méterre van szükséged, akkor 10 db-ot kell a kosaradba tenned.  (Természetesen a rendelt mennyiséget egyben fogod megkapni, nem vágjuk fel 10 cm-es csíkokra.)

Részletes kereső

Anyag hossza
Öltéssűrűség
Rendezés:

Aida vagy kongré, mi a különbség?

A két megnevezés ugyanazt a termékkört jelenti, az Aida azért terjedt el, mert a Zweigart legnépszerűbb termékének, az Aida kongrénak a neve köznevesült, és ma már inkább így keresik a keresztszemezők az anyagot.

Az Aida szövése során négyzetek keletkeznek, amelyek egyenlő távolságra vannak egymástól, így tökéletesen alkalmas anyag arra, hogy egyenletes keresztszemes öltéseket készítsünk rájuk. 

Hogyan válasszak Aidát a hímzésemhez?

Ma már a keresztszemes méteráruk zavarba ejtő választékát találjuk az online boltok polcain. Két fő szempontot javaslok figyelembe venni a választásnál:

  • Milyen lesz a minta, amit az Aidára hímzel? Jól mutat mintás anyagon is vagy inkább az egyszínű háttér emeli-e ki inkább a részleteket? Ha egyszínű, akkor inkább fehér legyen vagy színes? 
  • Mekkora lesz a minta, amit szeretnél elkészíteni? Az anyag öltésosztata alapvetően befolyásolja a minta méretét. Minden termékünknél megtalálod ezt a jelölő számot: "ct", minél nagyobb az anyag öltésszáma, annál sűrűbb a kelme szövése, tehát az azonos öltésszámú minta is kisebb lesz a sűrűbb szövésű anyagon.

Mit jelent a ct vagy count a hímezhető méteráruk adatlapján?

A ct vagy count azt mutatja meg, hogy egy inchre hány öltés esik. Minél nagyobb ez a szám, annál sűrűbb az anyag szövése, tehát annál kisebb lyukba kell beletalálni hímzés közben. Vegyünk egy példát: a 14 ct-s anyag esetében egy inchre 14 öltés esik, ha ezt átváltjuk cm-re, akkor megkapjuk, hogy 5,4 öltésünk van egy centiméteren. A 18 ct-s anyagnál egy inchre már 18 öltés esik, ami centiméterre átváltva 7,8 öltést jelent centiként. Ebből a példából is látszik, hogy nagy különbség van a két hímzés méretében.

Be kell avatnom az Aidát hímzés előtt?

Az aidát hímzésre kész állapotban kapod meg, a beavatása nem szükséges. Ha úgy érzed, hogy nagyon kemény az anyag a gyári keményítéstől, akkor természetesen langyos vízben kimoshatod, de akkor már nem lesz olyan merev tartása az anyagnak. Idővel, ahogy fogod a kezedben a hímzést a keményítés magától is lekopik.

Kezdő keresztszemezőknek való az Aida?

Igen, mivel jól számolható keresztszemes anyagról van szó a kezdő keresztszemezők is könnyen tudják használni.